Σχολικός Κανονισμός

Ο σχολικός κανονισμός αποτελεί εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας, γι’ αυτό και επιβάλλεται η ισχυροποίηση της εγκυρότητάς του. Ο σχολικός κανονισμός συντάσσεται και αναθεωρείται σε ετήσια βάση κατά τον μήνα Οκτώβριο. Η σύνταξή του γίνεται από ομάδα αποτελούμενη από 2 εκπροσώπους του Συλλόγου Διδασκόντων, την Διεύθυνση,  2 εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, 1 σχολικό σύμβουλο και 3 εκπροσώπους του νέου 15μελούς μαθητικού συμβουλίου στο Γυμνάσιο και το Ενιαίο Λύκειο. Βασικές αρχές και κατευθύνσεις του κανονισμού καθορίζονται από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο τελικός κανονισμός εγκρίνεται από το Σχολικό Συμβούλιο, την Διεύθυνση Παιδείας και την Γενική Συνέλευση των μαθητών και δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τις αρχές του συστήματος. Υποχρέωση συνιστά ο διαμοιρασμός του σχολικού κανονισμού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, η δημοσίευσή του και η τοιχοκόλλησή του σε εμφανή σημεία της σχολικής μονάδας και στις τάξεις. Συγκεκριμένες επιπλέον κατευθύνσεις:

  1. Απουσίες: Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο τηρείται ημερήσιο απουσιολόγιο από τους καθηγητές και όχι από τους μαθητές όπως γίνεται μέχρι τώρα. Το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών μειώνεται από 50 σε 20, ενώ το όριο των δικαιολογημένων απουσιών από 64 σε 50 και σε έκτακτες περιπτώσεις επεκτείνεται μέχρι 100 (βεβαίωση νοσοκομείου).
  2. Σχολικό Συμβούλιο Διαμεσολάβησης: Θα αποτελείται από 6 μέλη της μαθητικής κοινότητας και 1 μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων μετά από αιτήσεις που γίνονται στη Διεύθυνση. Η επιλογή γίνεται με κλήρωση αν οι αιτήσεις υπερκαλύπτουν τις θέσεις. Το Συμβούλιο Διαμεσολάβησης θα παρεμβαίνει σε τυχόν διενέξεις μεταξύ μαθητών, σε θέματα ενδοσχολικής βίας και θα έχει λόγο στην απόδοση των ποινών και την εγγραφή τους στον κανονισμό. Θα προηγείται αντίστοιχη επιμόρφωση.
  3. Το Σχολικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από εκπροσώπους όλων των παραγόντων του σχολείου, συνεδριάζει υποχρεωτικά 4 τουλάχιστον φορές μέσα σε μια σχολική χρονιά για την από κοινού δημοκρατική επίλυση ζητημάτων. Απαρτία υπάρχει όταν δηλώνουν παρόντα τα μισά τουλάχιστον μέλη.
  4. Στον κανονισμό επισυνάπτεται «Χάρτης Δικαιωμάτων του παιδιού» που συντάσσεται στο σχολείο με βάση τα πρότυπα του «Συνηγόρου του Παιδιού».
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s