Εκπαίδευση, Επιμόρφωση & Διορισμοί

Η ποιότητα του εκπαιδευτικού είναι καίρια μεταβλητή επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την απόδοση ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Η εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών συνδυάζεται με το κοινωνικό αίτημα περί εξανθρωπισμού του σχολείου και, ευρύτερα, του πολίτη. Δεχόμενοι λοιπόν ότι το σχολείο είναι τόσο καλό όσο οι εκπαιδευτικοί του, ανάγουμε τη μόρφωση, ένταξη και επιμόρφωσή τους σε ζήτημα ύψιστης κοινωνικής σημασίας. Προτεραιότητα η σύσφιξη των σχέσεων με τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΠΕΕ έχει ως αρμοδιότητα θέματα δειγματικής αξιολόγησης & επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το νέο όργανο θα συστηματοποιήσει τις δυνατότητες επιμόρφωσης (σεμινάρια, συνέδρια, μαθήματα κ.α.), θα θεσπίσει προγράμματα εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης, θα δρομολογήσει την παροχή αντίστοιχων κινήτρων στους εκπαιδευτικούς και για αυτοεπιμόρφωση, ενώ θα συντάξει κατάλογο με γενικά «κριτήρια αξιολόγησης» που θα περιλαμβάνεται στον πρότυπο «φάκελο αυτοαξιολόγησης». Δρομολογείται παράλληλα η διοργάνωση ενδοσχολικών σεμιναρίων με επικέντρωση σε εξατομικευμένα ζητήματα, με ευθύνη των τοπικών Διευθύνσεων. Η επιμόρφωση θα εστιάζεται σε καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους, στις νέες τεχνολογίες, στην ειδική αγωγή, καθώς και στην αξιοποίηση της τέχνης/δημιουργίας στην διδακτική διαδικασία.

Να σχεδιαστεί ένα νέο «πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ». Θέλουμε να αλλάξουμε το πρότυπο «δάσκαλος και απέναντι μαθητές» στηριζόμενοι στο δημοκρατικό σχολείο που επιβάλλει εξ’ ορισμού διαφοροποιημένη προσέγγιση της διδασκαλίας ανά μαθητή. Αναπτύσσονται μέθοδοι διδασκαλίας με περισσότερους εκπαιδευτικούς μέσα στην τάξη ή και εκτός αυτής, ευρύτερη εισαγωγή του «Βοηθού εκπαιδευτικού».

Νέο σύστημα Διορισμών:

Για να μπορεί πλέον ένας εκπαιδευτικός να διδάξει στο ελληνικό σχολείο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κύκλο παιδαγωγικών σπουδών σε ειδικό μεταπτυχιακό επίπεδο (δωρεάν), κάτι που θα είναι η μοναδική οδός απόκτησης επάρκειας διδασκαλίας. Οι παιδαγωγικές σπουδές αναβαθμίζονται στοχεύοντας στην έρευνα, την πρακτική άσκηση και στις δεξιότητες πέραν των ακαδημαϊκών γνώσεων, με αυστηροποίηση των κριτηρίων εισαγωγής. Ταυτόχρονα, παρέχονται επιπλέον  κίνητρα για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Για την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων θα αξιολογείται επίσης το σύνολο των σπουδών καθώς και η διδακτική εμπειρία. Για τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, η μεταβατική διάταξη θα περιλαμβάνει επιπλέον εντατική παιδαγωγική επιμόρφωση.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα πρέπει κατά κύριο λόγο να γίνεται εσωτερικά, στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας (φάκελος αυτοαξιολόγησης) με συμμετοχή των μαθητών και να συνδέεται με τις διαδικασίες επιμόρφωσης. Με αυτό τον τρόπο υποβοηθείται η εκπαιδευτική διαδικασία με σεβασμό στο κύρος των εκπαιδευτικών. Από την άλλη, συστηματοποιούνται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τα πειθαρχικά παραπτώματα και εντάσσονται στον σχολικό κανονισμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s